Endelig har vi fått en regelendring i Norge som tillater kjøring i høyere hastigheter med tilhenger.

Dette innebærer at om din tilhenger og bil oppfyller de gitte tekniske krav, vil du kunne få en Tempo 100 godkjenning og kjøre i inntil 100km/t.

Bilen må ha ABS-bremser og tillatt totalvekt på 3 500 kilo eller lavere. I tillegg er det vektkrav til kombinasjonen av bil og tilhenger, slik at trekkbilen ikke blir for lett i forhold til tilhengeren.

Det er også visse krav til utstyr som sikrer stabil og sikker kjøring. Bremser og støtdempere på tilhengeren, stabilisatorkobling mellom tilhenger og trekkbil eller elektronisk stabilitetssystem på bilen kompenserer hvis bilen i utgangspunktet er for lett i forhold til hengeren.

Oppfyller din henger og bil kravene?

Vi har sett på informasjonen fra Statens vegvesen og oppsummert dette under for å hjelpe deg å få en bedre oversikt.

Krav til tilhenger

 • Tilhenger må ha stivt drag og aksling/akslinger plassert i eller i nærheten av tilhengerens balansepunkt
 • Tilhengeren må være konstruert for å kjøre i minst 100km/h
 • Dekkene må være nyere enn 6år
 • Dekkenes hastighetsmerking må være på 120km/t eller mer
 • Tilhenger som er 4 år eller eldre må ha godkjent EU-kontroll

Når tilhengeren godkjennes for Tempo 100, kreves det at godkjenningsattest medbringes ved kjøring og at man har Tempo 100 merke bak på tilhengeren.

Krav til bil

 • Bilen må være utstyrt med ABS bremser
 • Bilen må ha en tillatt totalvekt som ikke er høyere enn 3500kg.
 • Bilen må oppfylle kravene til egenvekt som fremgår av Tempo 100- godkjenningsattesten.
 • Dersom bilen har elektronisk kjøredynamisk stabilitetssystem, skal erklæring om dette medbringes under kjøring. Enheten må være riktig innstilt i henhold til fabrikantens anvisninger under kjøring med tilhenger.

Hvis din bil og henger oppfyller kravene, må du bestille time for visning hos Statens vegvesen for å få din tempo 100 godkjenning.

Vennligst benytt SVV sin kalkulator for å kontrollere om din bil og henger oppfyller alle krav. Se her

Sjekkliste for Tempo 100-kjøring

 1. Tilhengeren må være Tempo 100-godkjent og til enhver tid oppfylle krav til tilhenger. Husk å ha med Tempo 100-godkjenningsattest.
 2. Bilen må oppfylle krav til trekkende bil. Husk å ha med erklæring dersom bilen har et elektronisk kjøredynamisk stabilitetssystem.
 3. Når du laster tilhengeren er det viktig å huske på at lastens tyngdepunkt skal være foran akselen(e) og at tillatt kuletrykk ikke overskrides.
 4. Dersom tilhengeren er utstyrt med en stabiliseringsanordning, må enheten justeres, strammes og sikres i samsvar med fabrikantens anvisninger.
 5. Tilhengeren, eventuelt med last, kan ikke være høyere enn 4 meter.

Kilde: Statens Vegvesen/Lovdata